Monday 12 March 2012

7 uger

I dag har vi været i Ghana i syv uger! Vi har ni uger af vores rejse tilbage, hvoraf syv af dem er i Ghana – og vi har kun seks uger tilbage på børnehjemmet. Ret vildt, for tiden er alligevel gået rimelig stærkt indtil nu.

Det er meget rart at komme hjem til rutinen og den vante hverdag igen efter nogle dage med besøg og turistoplevelser. På børnehjemmet har de selv malet resten af bygningerne – nu er der lyserødt og lidt gult overalt. Det er lidt ligesom at træde ind i en tegneserie, men det er bedre end ingen maling. Der er kommet en mand fra Social Wellfare, Richard, som skal være der tre dage om ugen og vistnok holde øje med, om alt går som det skal. Kontoret, som vi før brugte til opbevaring af vores tasker osv., er blevet renoveret med flisegulv, blæser i loftet og fjernsyn, og nu er det beregnet til, at ham manden skal sidde derinde og ordne sine sager.

Vi har haft en ret stille weekend med afslapning, tøjvask og lignende. Det er rigtig rart, at vi nu har fået computeren, så vi ikke keder os, når her ikke er så meget at lave – en speciel tak går ud til Saras bror, Babak, som har forsynet os med en masse film ;-) Søndag tog vi op på børnehjemmet med computeren og satte Ratatouille på for børnene. De elsker at se film, så det var de rigtig glade for! Nu spørger de os hele tiden, hvornår vi tager vores laptop med igen. Siden søndag morgen har der ikke været noget rindende vand herhjemme på pigeskolen, så vi har måttet tage bad og vaske hår i en spand. Lidt anstrengende, men det havde måske heller ikke været en rigtig Afrika-tur, hvis vi ikke havde prøvet at bade i en spand. I skrivende stund virker elektriciteten, og dermed vores blæser, heller ikke, så vi har det VIRKELIG varmt! Hårde tider, men det må vi finde os i.

I dag havde 4. og 6. klasse opsamling på deres ”karakterer” (de får marks, fx 15 rigtige ud af 20), og Sara skulle stå for 4. klasse. Det gik sådan set bare ud på at samle fem af de bedste marks fra hvert fag, både classwork, homework og classtest, samle dem sammen og skrive det samlede antal hos hver elev. Det skal formentlig bruges til en form for evaluering af eleverne, men det virkede ret rodet. Der er også blevet indført protokoller i hver klasse, efter ham Richard er kommet, så elevernes fremmøde kan blive noteret. Drengene fik også dræbt en flagermus, som var fløjet ind i klasseværelset. Den var ret lille, men stadig meget ulækker, og de fleste var lidt bange for den, fordi den fløj rundt og rundt i flere minutter. Ret sjovt at opleve.

Vi fik en god, lang snak med Mildred i dag inde på kontoret. Hun kaldte os og Miyako ind til en snak med hende og Richard og ville høre, om vi havde forslag til forbedringer. Vi nævnte, at vi synes pauserne nogle gange trækker for langt ud – somme tider kommer de sjældent ordentligt i gang efter en pause, før klokken ringer ud til næste pause. Derudover fik vi en masse at vide om, hvordan børnehjemmet fungerer, hvordan eleverne bliver optaget, hvem der får hvad i løn osv. Det var rigtig fedt at få snakket om alle de her ting og få noget konkret at vide om systemet.

Mildred fortalte, at børnehjemmet har eksisteret i syv år. Først for nyligt er de begyndt at acceptere børn, som kommer fra familier med kun én forsøger. Der skete nemlig noget forfærdeligt for et stykke tid siden. De fik på en tirsdag råd om, at en enlig mor med seks børn gerne ville have plads til nogle af hendes børn på børnehjemmet. Planen var, at de ville tage hen og snakke med hende den følgende fredag, men om torsdagen fik de nyheden om, at hun havde dræbt sig selv og sine seks børn. Det er simpelthen så forfærdeligt! Siden da har de taget børn ind, som kommer fra den slags forhold, for at skåne både barnet og forsørgeren. Vi har kæmpestor respekt for det arbejde, der bliver gjort på børnehjemmet, for selvom 30 børn ikke er meget set i forhold til, hvor mange børn, der lider ude i verdenen, så er det en kæmpe hjælp, og det redder mange børns fremtid!

Det var lige lidt barsk info herfra, men ellers går alt godt. Her er generelt varmere i de her dage, end vi har været vant til, så vi lider lidt. Selvom det er mandag, glæder vi os allerede til stranden i weekenden ;-) Hav det godt derhjemme, vi skal nok prøve at puste noget varme op til jer!
Kys fra Ghana

No comments:

Post a Comment